marieke

Steeds meer winkelpanden staan leeg

De leegstand van winkelpanden in ons land dreigt een structureel verschijnsel te worden in een groot aantal steden. De zogeheten leegstandsbarometer van adviesbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP), gespecialiseerd in ruimte- en strategievraagstukken, laat zien dat het probleem in meer dan honderd Nederlandse gemeenten speelt.

Oorzaken van de toenemende winkelleegstand zijn onder meer de opkomst van online winkelen en de vergrijzing van ondernemers. De komende jaren zou ook de krimp van de bevolking van invloed kunnen zijn. DTNP benadrukt dat het op zich een normale situatie is dat in een stad een aantal winkelpanden leegstaat.

Sanering

Deze zogenaamde 'frictieleegstand', die in een gezonde situatie maximaal 5 procent bedraagt, zorgt voor een gezonde doorstroming. Als de leegstand echter groter is en de bevolking van de gemeente ook nog krimpt, dan lijkt sanering van winkels in de toekomst onvermijdelijk. Maar liefst 109 Nederlandse gemeenten kampen met dit probleem; dat is ruim een kwart van alle gemeenten in ons land.

Randstad

De plaatsen waar veel winkels leegstaan, zijn vooral te vinden in Limburg, maar ook gemeenten in de Randstad en andere delen van het land hebben er mee te maken. Daar staat tegenover dat er ook steden zijn, met name in de Randstad, waar juist weinig winkels leegstaan en de bevolking groeit. Daar liggen dus kansen voor uitbreiding en versterking van het winkelaanbod.

 

Gepubliceerd op:
23-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Startende ondernemers werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Als je een bedrijfspand nodig hebt, nog aan het groeien bent en niet over de middelen beschikt om een pand te kopen, ligt huren voor de hand.

bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.