4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

3 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

Grote Nederlandse merken als HEMA en Rituals zijn een hit over de grens, maar ook veel kleine ondernemers wagen met succes de sprong. Of het nou gaat om het opzetten van een pittoresk hotel in Toscane of het openen van een dochteronderneming in Oost-Europa.

1. Hoe word ik succesvol als internationale ondernemer?

De kans op succes is natuurlijk niet te voorspellen, maar onmisbaar bij elk buitenlands avontuur: jouw persoonlijke kwaliteiten. Er komt veel kijken bij emigratie: het opgeven van zekerheden in Nederland tot het aanpassen aan een nieuw land voor jou en je eventuele partner of gezin.

Advertorial ondernemingsplan startproof

Zzp voorbeeldplan nodig?

Leg een goed voorbeeldplan naast je eigen plan. Hier vind je gratis voorbeelden voor de zzp'ers en de branches horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening.

Download voorbeeldplan

Als je over de grens in loondienst gaat, vraagt zo'n proces al veel flexibiliteit en zelfstandigheid. Jij begint ook nog voor jezelf. Dan zijn ook jouw algemene ondernemerskwaliteiten heel belangrijk.

Durf je risico's te nemen; te netwerken in een andere taal; neem je verantwoordelijkheid als er iets misgaat en deel je het juist ook met de juiste mensen als het goed gaat? 

2. Hoe leer ik de lokale markt kennen? 

Advertorial ondernemingsplan startproof

Zzp voorbeeldplan nodig?

Leg een goed voorbeeldplan naast je eigen plan. Hier vind je gratis voorbeelden voor de zzp'ers en de branches horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening.

Download voorbeeldplan

Van het ontdekken van een gat in de Spaanse markt tot het online vinden van een interessant project in Burkina-Faso: er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om kansen in het buitenland te vinden en benutten. 

Of je nu in het toerisme of een andere sector wilt starten: analyseer de markt en wees eerlijk tijdens je zoektocht. Blijf je zo enthousiast als je was? Word je steeds nieuwsgieriger naar je potentiële klanten? 

Wil je echt hun taal, gewoontes en de markt goed leren kennen? Op Ondernemersplein vind je veel informatie over de marktkansen per land.

Doe ook een uitgebreid lokaal marktonderzoek specifiek voor jouw bedrijf. Vraag zonodig om ondersteuning van lokale professionals of als het voor jou nog te lastig is qua taal. 

Tip! Het ervaringsverhaal van Ellen en Gijs en hun succesvolle B&B.

3. Welke regels en subsidies zijn relevant?

Wanneer je internationale ambities hebt en een bedrijf wilt opzetten in het buitenland, moet je - net als in Nederland - ook in het land van jouw keuze rekening houden met regels van de (lokale) overheid en belastingen.

Praat met lokale ondernemers of Nederlanders die je voorgingen. Ga je ondernemen in een EU-land? Gebruik dan de informatie van het digitale loket Dienstenwet.

Ga je een beschermd beroep uitoefenen? Regel dan de beroepserkenning en de vertaling van je diploma. Meer informatie vind je bij Nuffic.  

Naast regels zijn er ook subsidies zijn waarvoor je mogelijk met jouw buitenlandse (dochter)onderneming in aanmerking komt. Een aantal voorbeelden van overheidssubsidies:

  • Opkomende markten. Fonds Opkomende Markten (FOM) is er voor ondernemers met plannen voor een dochteronderneming of joint-venture in een opkomende markt? Dan kun je  bij FOM een financiering aanvragen in de vorm van een lening, garantie, achtergestelde lening of participatie. Hier vind je de voorwaarden.
  • Japan en korea. Het EU Gateway Programme is bedoeld voor MKB-ondernemers die willen exporteren naar Japan en Korea. Dit programma organiseert handelsmissies voor specifieke kansrijke sectoren, waarin bedrijven de markt kunnen verkennen.
  • Overige landen en sectoren. Een overzicht van alle relevante subsidies vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO). 

Bijgewerkt op: 09-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x11
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.