4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

3 vragen en antwoorden over starten in het buitenland

Grote Nederlandse merken als HEMA en Rituals zijn een hit over de grens, maar ook veel kleine ondernemers wagen met succes de sprong. Of het nou gaat om het opzetten van een pittoresk hotel in Toscane of het openen van een dochteronderneming in Oost-Europa: deze drie vragen zetten je aan het denken én doen.  

1. Hoe word ik succesvol als internationale ondernemer?

De kans op succes is natuurlijk niet te voorspellen, maar onmisbaar bij elk buitenlands avontuur: jouw persoonlijke kwaliteiten. Er komt veel kijken bij emigratie: het opgeven van zekerheden in Nederland tot het aanpassen aan een nieuw land voor jou en je eventuele partner of gezin. Als je over de grens in loondienst gaat, vraagt zo'n proces al veel flexibiliteit en zelfstandigheid. Jij begint ook nog voor jezelf. Dan zijn ook jouw algemene ondernemerskwaliteiten heel belangrijk: durf je risico's te nemen; te netwerken in een andere taal; neem je verantwoordelijkheid als er iets misgaat en deel je het juist ook met de juiste mensen als het goed gaat? 

2. Hoe leer ik de lokale markt kennen? 

Van het ontdekken van een gat in de Spaanse markt tot het online vinden van een interessant project in Burkina-Faso: er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om kansen in het buitenland te vinden en benutten. Of je nu in het toerisme of een andere sector wilt starten: analyseer de markt en wees eerlijk tijdens je zoektocht. Blijf je zo enthousiast als je was? Word je steeds nieuwsgieriger naar je potentiële klanten? Wil je echt hun taal, gewoontes en de markt goed leren kennen? Op Ondernemersplein vind je veel informatie over de marktkansen per land. Via Rabo Wereldwijd kun je actuele economische cijfers en ontwikkelingen volgen. Natuurlijk kun je ook altijd een afspraak maken met je bank over internationaal zakendoen

Doe ook een uitgebreid lokaal marktonderzoek specifiek voor jouw bedrijf. Vraag zonodig om ondersteuning van lokale professionals of als het voor jou nog te lastig is qua taal. 

Tip! Het ervaringsverhaal van Ellen en Gijs en hun succesvolle B&B.

Advertorial Internationaal

Starten in het buitenland

Word jij straks ook over de grens succesvol met jouw product of dienst? De Rabobank helpt je hiermee via haar International Desks graag op weg. 

Bekijk de mogelijkheden 

3. Welke regels en subsidies zijn relevant?

Wanneer je internationale ambities hebt en een bedrijf wilt opzetten in het buitenland, moet je - net als in Nederland - ook in het land van jouw keuze rekening houden met regels van de (lokale) overheid en belastingen. Praat met lokale ondernemers of Nederlanders die je voorgingen. Ga je ondernemen in een EU-land? Gebruik dan de informatie van het digitale loket Dienstenwet. Ga je een beschermd beroep uitoefenen? Regel dan de beroepserkenning en de vertaling van je diploma. Meer informatie vind je bij Nuffic.  

Naast regels zijn er ook subsidies zijn waarvoor je mogelijk met jouw buitenlandse (dochter)onderneming in aanmerking komt. Een aantal voorbeelden van overheidssubsidies:

  • Opkomende markten. Fonds Opkomende Markten (FOM) is er voor ondernemers met plannen voor een dochteronderneming of joint-venture in een opkomende markt? Dan kun je  bij FOM een financiering aanvragen in de vorm van een lening, garantie, achtergestelde lening of participatie. Klik hier voor de voorwaarden.
  • Japan en korea. Het EU Gateway Programme is bedoeld voor MKB-ondernemers die willen exporteren naar Japan en Korea. Dit programma organiseert handelsmissies voor specifieke kansrijke sectoren, waarin bedrijven de markt kunnen verkennen.
  • Overige landen en sectoren. Een overzicht van alle relevante subsidies vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO). 

Bijgewerkt op: 28-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe doe je zaken in België en werk je prettig samen met Vlaamse ondernemers? Lees mijn tips over bekende en minder bekende cultuurverschillen en hoe je hier als Nederlandse ondernemer mee kunt omgaan.

Zakendoen met België: hoe groot zijn de cultuurverschillen?

Zakendoen met België: hoe groot zijn de cultuurverschillen?
Zakendoen met België: hoe groot zijn de cultuurverschillen?

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.