marieke

5 regels als u gaat ondernemen in het buitenland

De meeste mensen dromen er wel eens van: succesvol ondernemen in het buitenland. Omdat het hun land van herkomst is, er veel exportmogelijkheden zijn of omdat ze zich er tijdens een vakantie meteen thuis voelden. Hoe romantisch ook, er zijn veel dingen waarmee u ondernemer rekening dient te houden, zoals extra regels en belastingen. Wat u moet weten over internationaal zaken doen: 5 extra regels als u gaat ondernemen in het buitenland.

1. Diploma's en beroepseisen

Afhankelijk van uw beroepsveld heeft u in veel gevallen geen apart diploma nodig om te ondernemen in het buitenland en hoeft u ook niet in het bezit te zijn van een vestigingsvergunning. Maar wilt u een gereglementeerd (beschermd) beroep gaan uitoefenen? Dan moet u vaak wel eerst een erkend nationaal diploma behalen. Op de website van Nuffic vindt u een overzicht van alle beroepen met verwijzingen naar de organisaties die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Er zijn door de Europese Unie een aantal belangrijke afspraken gemaakt over wederzijdse erkenning van diploma's. Het Nationaal Contactpunt (NCP) verschaft duidelijkheid over de geldigheid van uw diploma. Gaat u voor uw buitenlandse onderneming lokaal personeel in dienst nemen? Dan kunt u eerst nagaan bij het Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW) wat de precieze waarde is van het buitenlandse diploma van uw toekomstige werknemer(s).

2. Het legaliseren van Nederlandse diploma's

Afhankelijk van de sector waarin u wilt gaan ondernemen - voor een fysiotherapeut gelden andere regels dan een horecaondernemer - moet u bij het opstarten van een bedrijf in het buitenland in staat zijn om Nederlandse diploma's te tonen. Maar hoe weten buitenlandse autoriteiten nou zeker dat uw papieren rechtsgeldig zijn? U kunt hun verzoeken u op uw woord te geloven, maar beter is om de documenten te legaliseren.

Het legalisatieproces bestaat uit een aantal stappen. Allereerst heeft u een legalisatie-stempel nodig van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (voorheen IB-Groep). Vervolgens laat u het diploma stempelen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna moet u een stempel halen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. In sommige landen kunt u gebruik maken van het zogeheten Apostilleverdrag, wat het legalisatieproces aanzienlijk kan versnellen.

3. Dienstenwet

De Dienstenwet is in het leven geroepen om het voor internationaal georiënteerde ondernemers makkelijker te maken om zich in andere EU-lidstaten te vestigen en in andere landen diensten te verrichten. Op de website Antwoord voor bedrijven vindt u een overzicht van de procedures die onder deze Dienstenwet vallen en (met uitzondering van enkele branches) voor bijna alle dienstverlenende ondernemers in de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen gelden. Er is ook een Dienstenrichtlijn waar dienstverleners hun administratieve formaliteiten online kunnen afhandelen wanneer zij in andere EU-landen zaken willen doen.

4. MVO in het buitenland

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) gaat in steeds meer EU-lidstaten een belangrijke rol spelen. De Nederlandse overheid verwacht van internationale ondernemers dan ook dat zij zich houden aan de gestelde OESO-richtlijnen.

Deze richtlijnen bevatten gedragsregels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en gaan over bijvoorbeeld mensenrechten, milieu en arbeidsrecht. Veruit de meeste gedragsregels zijn op vrijwillige basis, op een paar regels na die zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Klik hier voor een overzicht van de richtlijnen en gedragscodes en welke van toepassing zijn in uw sector.

5. Teruggaaf BTW uit EU-lidstaat

Ook als u onderneemt in het buitenland kunt u een verzoek om teruggaaf van BTW indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. De fiscus stuurt het verzoek vervolgens door naar de belastingdienst van de lidstaat waar u BTW terugvraagt. Voorwaarde is wel dat u zaken doet in een andere lidstaat van de Europese Unie.

U moet het verzoek indienen vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover u BTW terugvraagt. Let op: lopen de teruggaven in het andere land vertraging op? In dat geval is het nog steeds mogelijk om uitstel van betaling van BTW te krijgen. Lees meer in het artikel BTW-teruggave buitenland langer mogelijk.

Ook interessant: 5 subsidies voor ondernemers in het buitenland

 

Gepubliceerd op:
23-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x4
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.