marieke

Aantal Nederlandse octrooiaanvragen loopt terug

Het aantal aangevraagde internationale patenten door Nederlandse bedrijven loopt terug. In 2011 daalde het aantal aanvragen met veertien procent, zo blijkt uit recente cijfers van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) die het aantal PCT-aanvragen bijhoudt.

PCT-aanvragen leiden niet per definitie tot een octrooi, maar geven wel uitsluitsel over de haalbaarheid van de aanvraag. Met de in totaal 3500 internationale octrooiaanvragen van vorig jaar staat Nederland op de wereldwijde ranglijst nu op de negende plaats. Opvallend is dat het totale aantal internationaal aangevraagde patenten in 2011 juist is toegnomen.

Philips

Om precies te zijn ontving WIPO vorig jaar 181.900 octrooiaanvragen, dat is een toename van 10,7 procent ten opzichte van 2010. Het is de sterkste groei sinds 2005. Deze toename is vooral toe te schrijven aan het groeiende aantal patentaanvragen uit China, Japan en de Verenigde Staten. Van de Nederlandse bedrijven gaat Philips wat betreft internationale octrooiaanvragen aan kop (1148 aanvragen), maar ook dat aantal loopt in vergelijking met 2010 terug. In dat jaar werden er nog 285 aanvragen meer ingediend.

Lees het hele artikel op NUzakelijk. Meer inhoudelijke informatie over het nut van octrooien en patenten lees je in dit artikel.

Gepubliceerd op:
07-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.