marieke

Afrika niet populair bij Nederlandse ondernemers

Afrika is over het algemeen niet echt populair bij Nederlandse ondernemers. Bedrijfseigenaars doen liever geen investeringen in Afrikaanse landen, omdat het risico op corruptie en geweld voor hen te hoog is.

Dat blijkt uit recent onderzoek van van onderoeksbureau Berenschot in samenwerking met de Erasmus Universiteit en de Netherlands African Business Council. De onderzoekers noemen deze uitkomst opmerkelijk. Het Afrikaanse continent staat namelijk al in het rijtje van snelst groeiden economieën ter wereld, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Negatief beeld

Het IMF voorspelt bovendien dat de Afrikaanse landen onder de Sahara in 2012 gemiddeld met zes procent zullen groeien. Marjolein Lem van Berenschot stelt dat het negatieve beeld onder ondernemers blijft bestaan, omdat het - als het om Afrika gaat - de malaise vaak centraal staat. Wat betreft veel Afrikaanse landen is het risico om er zaken te doen net zo hoog als in landen zoals Brazilië, India of China, aldus Lem.

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
17-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.