marieke

Afzetgroei MKB wordt geremd door onzekerheid

De gemiddelde afzetgroei voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) komt dit jaar uit op 2,25 procent. Door aanhoudende "buitengewoon onzekere vooruitzichten" zal deze groei volgend jaar terugvallen tot 1,25 procent. Dat schrijft NUzakelijk op basis van een recent uitgegeven prognose van onderzoeksinstituut EIM.

De oorzaak van de voorspelde afname in groei is het op bezuinigingen gerichte overheidsbeleid. Daarnaast speelt de afnemende wereldhandel een rol bij de daling. En ook de terughoudendheid van de Nederlandse consument - eveneens door een dalende koopkracht - doet de afzetgroei geen goed.

Grootbedrijf

Het MKB blijft achter ten opzichte van het grootbedrijf, dat zich meer richt op export (int link) en vaak een stuk minder afhankelijk is van binnenlandse bestedingen. In vergelijking met de afzetgroei van het grootbedrijf blijft het MKB zowel dit jaar als in 2012 een half procent achter. Vorig jaar nam de afzetgroei in het MKB toe met een half procent, tegenover 3,25 procent in het grootbedrijf, dat wist te profiteren van de stevige toename van de export.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
07-10-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.