marieke

Aruba wil meer MKB-ondernemers aantrekken

Aruba is van plan om het vestigingsklimaat voor MKN-ondernemers verbeteren. Om dit te bereiken gaat het eiland een onderzoek onder ondernemers uitvoeren dat vergelijkbaar is met het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland. Zo wil Aruba ontdekken in hoeverre Nederlandse ondernemingen zich in de toekomst op het eiland zouden willen vestigen.

Het liefst zou Aruba zich positioneren als 'the green gateway', het knooppunt van Noord-Zuid en Oost-West handelsactiviteiten. Het eiland toont dan ook vooral interesse in ondernemingen die zich richten op duurzame energie en technologie. Het onderzoeksvoorstel is afkomstig van de algemeen directeur van MKB-Nederland en de directeur van onderzoeksbureau LexNova, die de plannen afgelopen dinsdag overhandigden aan de Arubaanse minister Edwin Abath en directeur Sharon Erasmus van Aruba Investment Agency.

Ranglijst

Dit onderzoek gaat in op de tevredenheid van tienduizenden ondernemers. Vragen die worden gesteld aan de respondenten gaan onder andere over de gemeente waarin zij ondernemen, het imago en de beleving van de lokale lasten. Uit deze gegevens zal uiteindelijk een ranglijst kunnen worden samengesteld van zowel de best als minst presterende gemeenten.

Lees het oorspronkelijke artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
29-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.