marieke

Bedrijf starten wereldwijd eenvoudiger

Het is in veel landen de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden om een bedrijf te starten. De financiële crisis heeft overheden gedwongen de regels te versoepelen om de algehele bedrijvigheid te stimuleren. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Doing Business van de Wereldbank. De organisatie bekeek in 183 landen de regelgeving voor middelgrote en kleine ondernemingen op verschillende vlakken, waaronder het starten van een bedrijf, het betalen van belasting en de toegang tot krediet.

Volgens de Wereldbank hebben 117 landen maar liefst 216 regels versoepeld om de ontspoorde economie weer op de rails te krijgen. Het beste wordt het ondernemerschap gestimuleerd in Singapore, Hongkong, Nieuw-Zeeland, Engeland en de VS. De ranglijst van de Wereldbank wordt grotendeels aangevoerd door de OESO-landen. Nederland is één plekje gezakt van de 29e naar de 30e plaats. Dat betekent dus dat het vestigingsklimaat voor ondernemingen in ons land relatief iets minder is geworden.

Onvoldoende
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ontstemd over deze 30e plaats van Nederland op de lijst en noemen dit resultaat absoluut onvoldoende.
Secretaris regeldruk Sigrid Verweij zegt hierover in De Telegraaf: "Het is zeker onvoldoende als je ziet dat vergelijkbare economieën om ons heen het steeds beter doen. Dit is duidelijk een nieuwe uitdaging voor het kabinet, we kunnen beter."

Regeltjes
Verweij wijst erop dat we het qua het aantal regeltjes bij im- en export aardig doen, maar zodra het over de kosten gaat, zijn we nergens meer. "Meer zaken moeten per internet geregeld kunnen worden. Het onder de loep nemen van bestaande regelgeving is voor dit kabinet dan ook niet voldoende, wat betreft het opwerpen van nieuwe barrières moet er sprake zijn van een absolute nullijn", aldus Verweij.

Oostbloklanden
Het Wereldbank rapport wijst uit dat 85% van de 183 onderzochte landen hun 'businessklimaat' de afgelopen vijf jaar heeft verbeterd. Vooral de voormalige Oostbloklanden blijken een enorme inhaalslag te hebben gemaakt. Directeur Neil Gregory van de Wereldbank zegt: "Toen deze landen net kwamen opzetten, zijn ze keihard getroffen door de crisis. Ze hebben gereageerd door veel regeltjes overboord te gooien. Daardoor heeft het mkb nu volop de ruimte gekregen. Voor de flexibiliteit van de economie in die landen is dat zonder meer goed."

 

Gepubliceerd op:
10-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.