marieke

Bedrijven: 'Schade in Polen door PVV-meldpunt'

Het PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen doet afbreuk aan het imago van de Nederlandse ondernemingen in Polen. Dat schreef de Volkskrant woensdag op basis van een brief van Nederlandse ondernemers in Polen aan minister Verhagen van Economische Zaken.

Terwijl premier Rutte vooralsnog weigert afstand te nemen van het meldpunt en Geert Wilders verbaasd reageert op alle ophef, volgen de verontwaardigde reacties in Oost-Europa elkaar in rap tempo op. Zo riepen Poolse luisteraars naar het populaire commerciële radiostation RMF24 riepen op tot een boycot van Nederlandse producten en bestookten de Nederlandse ambassade in Warschau en Geert Wilders met protestmails.

Investeerder

De afgelopen negentien jaar is door Nederlandse ondernemingen 23 miljard euro in Polen geïnvesteerd. Dat maakt Nederland de grootste buitenlandse investeerder van het land, maar de goede onderlinge verhouding loopt door het PVV-meldpunt nu gevaar, aldus Elro van den Burg, directeur van de Pools-Nederlandse Kamer van Koophandel.

Geen onderscheid

"Ooit werd naar ons opgekeken als ondernemers uit dat gastvrije en tolerante land uit het Westen", licht hij toe in het artikel. "Door initiatieven als het meldpunt dreigen wij dat voordeel kwijt te raken. De Polen maken geen onderscheid tussen het PVV-standpunt en de mening van de regering."

Verbaasd

Wilders zegt verbaasd te zijn over alle commotie. De PVV-leider zelf vindt de klaagsite 'een fantastisch initiatief' en een 'schot in de roos': "Er is echt wat aan de hand, anders hadden we nu niet al veertigduizend klachten binnengekregen. En we discrimineren natuurlijk niet. Dat doen we nooit."

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Gepubliceerd op:
16-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.