marieke

Betere samenwerking zou MKB goed doen

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) kan nog veel verbeteren waar het gaat om de samenwerking met andere MKB-ondernemers. Dat blijkt uit de 'Kennis en Innovatie Foto 2011', de jaarlijks rapportage van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA). De KIA is een coalitie van partijen die zich inzetten voor de optimalisatie van kennis en innovatie in Nederland.

De Kennis en Innovatie Foto 2011 laat zien dat slechts 23% van de MKB-bedrijven bij hun innovatie samenwerkt. Met name de samenwerking met concurrenten en kennisinstellingen laat zwaar te wensen over. Dit gaat ten koste van de innovativiteit en zet nederland op een achterstand ten opzichte van veel omringende landen. Waar het gaat om de samenwerking met klanten en leveranciers is de achterstand op de koplopers binnen de EU kleiner.

Over het Nederlandse ondernemerschap in het algemeen is de rapportage optimistisch. Zo blijkt de houding in ons land ten opzichte van ondernemerschap sterk verbeterd. Stond vorig jaar nog maar 35% van de Nederlanders positief tegenover ondernemerschap, nu
is dat 56%. Er zijn meer startende ondernemers en ook zijn er meer snelle groeiers. Gemeten naar werkgelegenheid staat Nederland op plek nummer drie, gemeten naar omzet naderen we de top 5.

Als u ook wilt starten als MKB-ondernemer, helpt de Rabobank u op weg met informatie en advies.

Gepubliceerd op:
24-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.