marieke

Betere tijden op komst voor toerisme

De toeristische sector kan zich voorbereiden op een beter 2010. Na een moeilijk 2008 en 2009 zullen in het komend jaar zowel Nederlanders als buitenlanders meer gaan kiezen voor een vakantie in ons land. Dit verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Het herstel van het toerisme heeft onder meer te maken met het feit dat Nederlanders dit jaar minder te besteden hebben, waardoor ze eerder zullen besluiten om in eigen land op vakantie te gaan. Tegelijkertijd worden ook weer meer bezoekers verwacht uit landen waar het consumentenvertrouwen is gestegen.

Vorig jaar ondernamen Nederlanders in vergelijking met 2008 al 3 procent meer vakanties in eigen land. Het aantal buitenlandse toeristen en zakenreizigers daalde daarentegen met 2 procent. Vooral Britten en Spanjaarden lieten ons land links liggen. De Britten hadden te kampen met een sterke verzwakking van hun munteenheid, terwijl de Spanjaarden met een forse terugval van de eigen economie te maken kregen.

Ook de naweeën van de vliegtaks speelden het toerisme in Nederland parten, aldus het NBTC. De ANWB denkt dat Nederlanders dit jaar in totaal 35,5 miljoen vakanties in eigen land zullen ondernemen.
 

Gepubliceerd op:
13-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.