marieke

CBS: groei export is afgenomen

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei ruim twee procent groter dan in dezelfde maand in 2010. Dit is de laagste groei in bijna anderhalf jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april ging het beter, toen bedroeg de groei nog bijna vijf procent.

De waarde van de goederenuitvoer kwam in mei uit op 34,3 miljard euro. Dat is ruim zeventien procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met twaalf procent naar 30,4 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,9 miljard euro. Dat is 1,8 miljard hoger dan in mei vorig jaar.

Werkdageffect

In tegenstelling tot de volumecijfers zijn de handelswaarden niet gecorrigeerd voor werkdageffecten, aldus het CBS. Omdat er in mei 2011 vier werkdagen meer waren dan een jaar eerder en er sprake was van prijsstijgingen, is er een groot verschil ontstaan tussen de waarde- en volumegroei.

Uitvoerwaarde

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, voeding en dranken nam in deze periode sterk toe. Hierbij speelden met name de hogere prijzen voor olie en voeding een rol. De waarde van de invoer van chemische producten daalde daarentegen iets ten opzichte van mei vorig jaar. De uitvoer naar EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar niet-EU-landen. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij de invoer. Bekijk meer relevante cijfers op de themapagina Internationale Handel van het CBS.

Gepubliceerd op:
18-07-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.