marieke

China maakt het Nederlandse ondernemers lastig

Het wordt Nederlandse ondernemers in China steeds lastiger gemaakt om succesvol te ondernemen in het land. Door de stimuleringspolitiek, die de centrale overheid heeft omarmd om de binnenlandse productie en consumptie te bevorderen, hebben steeds meer buitenlandse bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden.

In voorgaande jaren waren met name fabrieken in China voor buitenlandse ondernemingen de ideale partner voor de relatief goedkope productie van producten. In de volksrepubliek, met zijn onstuimige groei, was flink wat geld te verdienen, maar inmiddels wordt het steeds minder aantrekkelijk om in China te opereren door de stijgende lonen. Daarnaast maakt de aangepaste en protectionistische wetgeving in China het er op zakelijk gebied niet makkelijker op.

Vijfjarenplan

De centrale overheid presenteerde in 2011 een vijfjarenplan dat de binnenlandse productie en consumptie een impuls moet geven. De Chinese economie groeit wereldwijd gezien nog altijd het hardst, maar begint wel langzaam af te nemen. In 2011 kwam de groei nog uit op negen procent, maar dit jaar wordt gerekend op 7,5 procent. China verandert langzaam maar zeker van een productie- naar een consumptiemaatschappij. Van dat rooskleurige ondernemersklimaat lijken vooralsnog alleen Chinese bedrijven echt de vluchten te kunnen plukken.

Lees het hele artikel in De Telegraaf.

Gepubliceerd op:
04-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.