marieke

Duits bedrijfsleven pessimistisch over 2013

Duitse bedrijven zijn pessimistisch gestemd over de verwachtingen voor 2013 en zullen om die reden hun uitgaven in het komende jaar gaan beperken. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Instituut van de Duitse Economie (IW), waaraan circa 2300 ondernemingen in heel Duitsland hebben meegewerkt.

Van de ondervraagde bedrijven in het westen van Duitsland heeft bijna dertig procent aangekondigd werknemers te gaan ontslaan, terwijl negentien procent van de respondenten meldt hun personeelsbestand in 2013 juist te willen uitbreiden. In het oosten zegt 26 procent van de bedrijven te zullen inkrimpen en 26 procent te zullen uitbreiden. In beide gebieden zijn de vooruitzichten vergeleken met afgelopen voorjaar verslechterd, aldus het IW. Desalniettemin zal Duitsland volgens dit onderzoeksbureau komend jaar niet in een recessie belanden.

Lees het oorspronkelijke artikel in de Financiële Telegraaf. Klik hier voor meer informatie over zakendoen met Duitsland.

Gepubliceerd op:
23-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.