marieke

Een droom realiseren

Het starten van een eigen bedrijf op buitenlandse bodem is voor veel mensen een droom die uitkomt. In veel gevallen gaat het om een land waar de starter eerder is geweest, voor zaken of met vakantie. Bekend zijn de verhalen van Nederlanders die op mooie, exotische plekjes een hotel, pension of lodge zijn begonnen.

Maar het kan ook wat minder romantisch; bijvoorbeeld als het gaat om het starten van een onderneming in een veelbelovend ontwikkelingsland, of om een fabriek in Oost-Europa, waar grond en personeel nog aanzienlijk goedkoper zijn dan in Nederland.

Onbekend

Ondernemers die in het buitenland starten moeten doorgaans veel meer regelen dan hun collega's die in Nederland van start gaan. Zo is er vaak ook sprake van emigratie, moeten huis en haard in Nederland worden verkocht en verruild voor een onderkomen in een (tamelijk) onbekend land. Soms ook zijn er jonge kinderen, die mee moeten verhuizen naar een vreemd land. Starten in het buitenland is geen sinecure. Het kan daadwerkelijk een sprookje zonder weerga zijn, maar dat kan alleen als u heel goed voorbereid aan de start verschijnt. Meer tips en trucs ove rinternationaal ondernemen leest u bij het onderdeel Internationaal.

Gepubliceerd op:
29-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.