marieke

Export begint weer aan te trekken

De Nederlandse export begint zich te herstellen. Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei geleidelijk aan verbeterd. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De laatste cijfers van het CBS wijzen nog wel op een daling van de uitvoer van goederen (in volume) in oktober met bijna 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. In september was er nog sprake van een daling met van bijna 8 procent.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 27,9 miljard euro, en dat is ruim 16 procent minder dan een jaar eerder. De waarde van alle ingevoerde goederen daalde met ruim 18 procent tot 24,1 miljard. Het handelsoverschot kwam daarmee uit op 3,8 miljard euro, nagenoeg evenveel als in oktober 2008. Evenals in de voorgaande maanden nam de uitvoer naar EU-landen veel sterker af dan de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie. Door de lagere prijzen voor gas en olie waren de invoerprijzen ruim 5 en de uitvoerprijzen bijna 9 procent lager dan een jaar eerder.
 

Gepubliceerd op:
16-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.