marieke

Export groeit met 11 procent

Dit jaar zal de Nederlandse export naar verwachting groeien met 11 procent. Voor volgend jaar wordt echter weer een afvlakking van de exportgroei verwacht; in 2011 zal deze groei uitkomen op zo'n 7 procent. Een en ander staat te lezen in het economische maandbericht van ING, dat deze week werd gepubliceerd.

Volgens het economische maandbericht is de export inmiddels weer terug op het niveau van vóór de economische crisis. Vorig jaar nam de export nog sterk af door de recessie, maar sinds eind 2009 is er weer sprake van groei. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de export. Driekwart van de Nederlandse export gaat naar andere EU-landen. Sinds medio 2009 groeit echter vooral de export sterk naar landen buiten de EU, zoals China, Brazilië, Rusland en India.

De Duitse branchevereniging van exporteurs, BGA maakte deze week bekend dat de Duitse export dit jaar naar verwachting met 16 procent zal groeien. Dat is de sterkste groei in tien jaar. Voor 2011 wordt op een exporttoename gerekend van 7 procent. Een sterk groeiende Duitse export is ook goed nieuws voor Nederlandse exporteurs. Duitsland is immers de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ongeveer een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland.
 

Gepubliceerd op:
21-10-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.