marieke

Export herstelt langzaam

Het gaat weliswaar in een zeer laag tempo, maar de Nederlandse export gaat steeds meer tekeken van herstel vertonen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de industriële productie en de export. Volgens het CBS zet het herstel, dat in het derde kwartaal is begonnen, nu door. Reden voor euforie is er echter nog lang niet, waarschuwt het bureau. Het herstel is beslist nog niet spectaculair.

Volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS duiden de nieuwste cijfers er op dat de export en de productie van de industrie beide nog een kleine 10% onder het hoogste niveau van voor de crisis liggen. Het volume van de export was volgens het CBS in november vorig jaar 2% lager dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie van de industrie lag in die maand eveneens 2% onder het niveau van een jaar geleden. Dat is de veruit laagste krimp die het CBS de afgelopen maanden heeft kunnen melden.

Vergeer waarschuwt echter wel: "Je vergelijkt het cijfer met november een jaar eerder. En dat was nou net de maand dat de economie diep in de recessie dook. Zo was de export in oktober van 2008 nog 0,6% hoger, terwijl er in november opeens een min werd genoteerd van 6,9%. Als je naar de exportcijfers van maand op maand kijkt is het herstel nu miniem."
 

Gepubliceerd op:
15-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.