marieke

Export trekt weer iets aan

Goed nieuws voor startende ondernemers die iets in de export willen gaan doen: de export vanuit Nederland naar andere landen begint tekenen van herstel te vertonen.

Het uitvoervolume van de industrie liep in de eerste negen maanden van dit jaar nog met bijna 20 procent terug. In september was de omvang van de export nog 'slechts' 11 procent kleiner dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit heeft volgens het CBS te maken met een flink herstel in de ontvangst van buitenlandse orders.

In maart waren de ondernemers nog uitermate somber over de buitenlandse orderontvangsten. Maar daarna verbeterde de stemming; eerst langzaam, maar de laatste maanden steeds sneller. In oktober jl. was voor het eerst sinds een jaar het aantal producenten dat een toename van de export verwacht voor het komende kwartaal, groter dan het aantal dat een daling verwacht.

Wilt u er zeker van zijn dat u goed voorbereid zaken doet met het buitenland? Laat u dan eerst goed informeren over internationale betalingen.

Gepubliceerd op:
24-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.