marieke

Export zit weer in de lift

Het gaat weer wat beter met de export. Nederlandse bedrijven hebben in januari van dit jaar bijna 11 procent meer goederen uitgevoerd dan een jaar eerder. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Uiteraard moet hierbij wel rekening gehouden worden met een forse terugval van de export, die in november 2008 begon en die vooral in de eerste helft van 2009 aanhield. Het exportvolume was afgelopen januari ongeveer gelijk aan dat van januari 2008, toen de crisis nog niet was uitgebroken. Het volume van de invoer nam in januari met bijna 10 procent toe. Dit is de eerste toename sinds december 2008.

De waarde van de goederenuitvoer kwam in januari uit op bijna 27 miljard euro. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met ruim 11 procent tot een kleine 25 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2,0 miljard euro. Dit is 0,6 miljard euro minder dan in januari 2009.

Hier leest u alles over exporteren.

Gepubliceerd op:
16-03-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.