marieke

Forse groei Nederlandse export

In december 2010 heeft Nederland ruim 11 procent meer goederen geëxporteerd dan een jaar eerder. Ook in november was er al sprake van een forse groei, toen van bijna 9 procent. Ook de import steeg behoorlijk. Nederland importeerde in december bijna 8 procent meer goederen dan een jaar eerder, maar dat percentage lag wel beduidend lager dan in oktober en november.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werd voor een waarde van 33,3 miljard euro aan goederen door Nederland geëxporteerd. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ons land importeerde voor een waarde van 30,1 miljard euro aan goederen, en dat is 22 procent meer dan in december 2009. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,2 miljard euro, 1,2 miljard euro meer dan in december 2009.

Zowel de waarde bij de invoer als de uitvoer van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie nam sterker toe dan de uitvoer naar de landen van de EU. Bij de invoer is een vergelijkbaar patroon zichtbaar, aldus het CBS.

Lees meer over de ins en outs van exporteren en importeren.

Gepubliceerd op:
15-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.