marieke

Gebrekkige talenkennis kost bedrijven orders

Zo'n 11 procent van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) loopt contracten mis door een tekortschietende kennis van vreemde talen. De ondernemingen laten hierdoor miljoenen euro's aan inkomsten liggen. Bovendien kan te weinig talenkennis banen kosten. Dat zegt Europees Commissaris Androulla Vassiliou van Onderwijs, Jeugd en Meertaligheid.

Vassiliou deed haar uitspraken in het kader van een conferentie over het nut van taalvaardigheid voor het bedrijfsleven. "Talen bieden ondernemingen meer kansen, doordat ze een concurrentievoordeel verschaffen en exportmarkten toegankelijker maken", aldus de eurocommissaris. Volgens haar vormt de EU met 23 officiële en meer dan veertig regionale talen 'een unieke meertalige gemeenschap'.
 

Gepubliceerd op:
27-09-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.