marieke

'I hate you welcome' en weg is de deal

'I hate you welcome' is wel de aller-ergste. Maar ook 'the meeting is walking out', en 'Ich werde Sie zurückbellen' kunnen killers zijn voor de handel met het buitenland. NRC Next berichtte over een interne studie die de Kamer van Koophandel Limburg heeft verricht en waaruit blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven naar schatting miljarden misloopt door gebrekkige taalvaardigheden.

De studie toont aan dat we in de handel met Duitsland jaarlijks alleen al bijna acht miljard euro mislopen door ons slechte Duits. De cijfers zijn afkomstig van Fenedex. Ondernemers uit de provincie Limburg geven dan ook aan dat ze denken meer opdrachten te krijgen wanneer hun taalvaardigheid beter zou zijn.

Dit biedt natuurlijk kansen voor starters die wél hun talen goed spreken! Want feitelijk geeft het onderzoek ook aan dat Duitsland en andere buurlanden best genegen zijn om meer handel te drijven met Nederlandse bedrijven, als de gebrekkige communicatie niet zo’n groot struikelblok zou vormen.

Wilt u meer weten over internationaal zakendoen? Kijk dan eens hier.

Gepubliceerd op:
14-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.