marieke

Import en export groeien flink

Zowel de import als de export in ons land blijken in de maand juni flink te zijn gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers bevestigen het eerder geschetste beeld dat de Nederlandse economie een goed tweede kwartaal heeft doorgemaakt.

Het volume van de export was in juni 14% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In mei was dit overigens nog ruim 16% ten opzichte van mei 2009. Het CBS waarschuwt dat bij de cijfers rekening moet worden gehouden met het feit dat het uitvoervolume in de eerste helft van 2009 telkens 11 tot 16% kleiner was dan in 2008. Er wordt nu dus een vergelijking gemaakt met 2009, toen Nederland nog vol in de recessie zat. Afgelopen juni lag het uitvoervolume echter ook alweer iets boven het niveau van twee jaar eerder. In mei was dat voor het eerst het geval.

Het importvolume nam in juni met 20% toe. Ook hier wordt niet alleen het niveau van 2009, maar ook dat van 2008 licht overtroffen. De import groeit de laatste drie maanden harder dan de export. Dat kan een aanwijzing zijn dat de consumptieve bestedingen of de bedrijfsinvesteringen in Nederland weer enig herstel vertonen. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op € 32,3 miljard. Dat is ruim een kwart meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 32 procent en kwam uit op 29,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg € 2,7 miljard. Dit is een half miljard euro minder dan in juni 2009.

Gepubliceerd op:
13-08-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.