marieke

Importeren, hoe doe je dat?

Veel mensen denken er wel eens over één of meer producten uit het buitenland te importeren en vervolgens in ons land te verkopen. Velen laten zich echter afschrikken door de regelgeving en rompslomp. Maar is importeren wel zo ingewikkeld? En wanneer zullen uw importplannen slagen?

Evenals het ondernemen zelf, begint ook importeren met een goede voorbereiding. Voordat u zich überhaupt gaat verdiepen in de wet- en regelgeving, moet u eerst de vraag beantwoorden of er in Nederland wel behoefte bestaat aan het product dat u wilt gaan invoeren. Een goede marktverkenning vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Concurrenten

Bedenk daarbij dat als u een product wilt importeren dat al in Nederland verkrijgbaar is, u dus meer te bieden zult moeten hebben dan uw concurrenten. Zo zou u ervoor kunnen zorgen dat uw product of dienst sneller, stipter en blijvend leverbaar is. Dat u een betere garantie geeft en dat de producten eenvoudig te repareren zijn. Ook met iets simpels als de verpakking kunt u uw concurrenten de loef afsteken, consumenten kijken nu eenmaal naar hoe aantrekkelijk het product verpakt is.

Gat in de markt

Als u een product naar Nederland wilt halen dat hier nog niet wordt verkocht, dan is er wellicht sprake van een gat in de markt. Maar pas op. Stel uzelf de vraag waarom het product nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Een product kan in een ander land prima verkopen, maar in Nederland volstrekt niet aanslaan.

Andere smaak

Bijvoorbeeld doordat afnemers hier een andere smaak of voorkeur hebben, doordat de cultuur of leefgewoontes hier niet aansluiten bij het product, doordat de wettelijke eisen de import niet tolaten of vanwege gezondheids- of milieuaspecten. Check ook of er wellicht invoerbeperkingen of invoerverboden gelden voor het product dat u wilt invoeren.

Importplan

Als het marktonderzoek u genoeg reden geeft om de geplande import door te zetten, kunt u beginnen aan een importplan. Dit is een hulpmiddel om de kansen op succes te bepalen. Een importplan voorziet in de theoretische stappen die nodig zijn om import te realiseren. Ook de bijkomende kosten, risico’s en verplichtingen kun u alvast in kaart brengen. In het importplan analyseert u de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken (waaronder dus ook wet- en regelgeving).

Hulp

Als u alles in kaart heeft gebracht, kunt u met de daadwerkelijke import beginnen. Bedenk daarbij wel dat u niet de eerste Nederlander bent die gaat importeren en dat het dus zeer raadzaam kan zijn om bij collega’s te informeren waar zij zoal mee te maken kregen. Ook allerlei instanties helpen u graag op weg.

Instanties

Zo heeft de Rijksoverheid een site over Internationaal Ondernemen gelanceerd waar u heel veel informatie vindt. Ook Agentschap NL biedt u wat dat betreft veel informatie. En natuurlijk is er altijd de Kamer van Koophandel om u op weg te helpen.

Advies via uw bank

Vergeet ook zeker uw bank niet. De Rabobank heeft veel ervaring met internationale handel en biedt u graag ondersteuning bij uw importplannen.

Gepubliceerd op:
17-11-2010

Wat vind je van dit artikel?

x5
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.