marieke

Internationalisering vergroot kansen bedrijf

Buitenlandse ondernemingen met vestigingen in Nederland hebben in ons land een grotere overlevingskans, al wordt deze groter wanneer Nederlandse bedrijven vanaf het begin handel drijven met het buitenland. Dat bleek vorige week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 bestaat nog 56 procent van de Nederlandse bedrijven die in 2007 zijn opgericht. Bij de buitenlandse bedrijven in ons land ligt dat percentage op 62 procent, aldus het onderzoeksbureau. Dit hangt onder meer samen met het feit dat buitenlandse bedrijven vaker groter starten en kunnen terugvallen op kapitaal van het moederbedrijf, zo blijkt uit de Internationalisation Monitor 2012.

Buitenland

Startende Nederlandse ondernemers die al in het jaar van oprichting starten met het drijven van handel met het buitenland hebben een grotere kans op overleven dan bedrijven die niet internationaal opereren. Van de opgerichte Nederlandse bedrijven in 2007 die in hun eerste levensjaar importeren en exporteren bestaat 71 procent nog na vijf jaar. Van de bedrijven zonder internationale handel bestaat na diezelfde periode nog 55 procent, aldus het CBS.

Lees het hele bericht op CBS.nl.

Gepubliceerd op:
10-12-2012

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.