marieke

Kansen voor Nederlandse ondernemer in Mexico

Ondernemers die zich niet snel laten afschrikken door een drugsoorlog vinden in Mexico een land met veel groeipotentieel. De economie van dit Latijns-Amerikaanse land zit in de lift: het bruto nationaal product nam in 2011 met bijna vier procent toe en deze groei zal naar verwachting de komende jaren doorzetten.

Uit handelscijfers blijkt dat Midden- en Zuid-Amerika steeds vaker in de smaak vallen bij Nederlandse ondernemingen. Na Brazilië is Mexico momenteel voor Nederlandse ondernemers de belangrijkste handelspartner in Latijns-Amerika. Nederland is daarnaast de op een na grootste investeerder in Mexico; alleen de VS blijven ons land op dat gebied voor.

Handelsverdragen

Momenteel hebben zo'n driehonderd Nederlandse bedrijven een financieel belang in Mexicaanse ondernemingen. "Door de strategische ligging, de grote interne markt van 130 miljoen mensen en handelsverdragen met de VS en Europa is Mexico een interessante markt," licht directeur Sven Kalles van Transfer Latin Consultancy toe in het FD. Zijn adviesbureau begeleidt Nederlandse bedrijven wanneer zij zich willen gaan richten op Latijns-Amerikaanse afzetmarkten.

Tequilacrisis

Ondanks de aanhoudende berichten in de media over de binnenlandse drugsoorlog, ontvangt het bedrijf van Kalles steeds vaker aanvragen van Nederlandse bedrijven die kansen zien in Mexico. Midden jaren '90 nam het bedrijfsleven door de Tequilacrisis nog massaal afstand van het Latijns-Amerikaanse land, maar vanaf 2009 begon het tij weer te keren. Kalles: "Het land wil banen creëren, liefst met een klein beetje opleidingsniveau erbij. Als je als ondernemer werkgelegenheid naar het land brengt, word je met open armen en de nodige fiscale voordelen ontvangen."

Lees het hele artikel in het Financieele Dagblad.

Gepubliceerd op:
21-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.