marieke

Kennistekort bedreigt Nederlandse bedrijven

Bedrijven in Nederland hebben te kampen met een groot tekort aan vakkennis. Als dit probleem niet snel wordt aangepakt, dan kan dit grote problemen gaan opleveren voor het succes en de continuïteit van bedrijven in Nederland. Dat zegt detacheringsbureau Yacht op basis van eigen onderzoek in De Telegraaf.

Yacht, onderdeel van het Randstadconcern, constateert dat maar liefst 90 procent van de organisaties dit probleem onderkent. De organisatie spreekt van een 'kenniskloof'. Algemeen directeur Peter Hulsbos van Yacht waarschuwt: "Wie de kenniskloof veronachtzaamt, kan zich nooit staande houden in de kenniseconomie waarin we wereldwijd leven en werken. Het tekort aan hoogopgeleide professionals loopt door de vergrijzing, ontgroening en internationalisering van de arbeidsmarkt in rap tempo op. Bovendien moet alles steeds sneller, beter en efficiënter."

Actie
Hoewel veel bedrijven het probleem dus wel onderkennen, is er volgens Yacht te weinig actie om de problemen voor te blijven. "Het is onderwerp van gesprek in de directiekamers, maar concrete acties blijven uit en de tijd schrijdt voort", zegt Hulsbos. Wat het probleem nog vergtoot, is de veeleisendheid van kenniswerkers. Zij willen zich niet zomaar meer aan een bedrijf binden. Ze kiezen vaker voor nieuwe vormen van werken, al dan niet als ZZP'er, in steeds wisselende verbanden en in wisselende samenstelling.

Zorg
Vooral de zorg, de energiesector en overheid zijn slecht voorbereid op de nieuwe dynamiek van de arbeidsmarkt. De industrie en zakelijke dienstverlening staan er beter voor. "Die branches zijn al behoorlijk wendbaar op het gebied van inhuren van de juiste kennis. Bedrijven als Philips en ASML voelen die noodzaak sterker, de internationale concurrentie is in die sector enorm. Zij werken meer projectmatig en huren interim professionals en flexkrachten in om het werk op te vangen. Als ze dat niet doen, laten ze omzet liggen", aldus Hulsbos in De Telegraaf.
 

Gepubliceerd op:
09-09-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.