marieke

Meer omzet halen door beter Duits spreken

Veel ondernemers in Nederland laten onnodig geld liggen doordat ze onvoldoende de Duitse taal beheersen. Volgens de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) zouden veel bedrijven goede zaken kunnen doen met de oosterburen als ze maar wat beter Duits zouden spreken en de omgangsvormen van de Duitsers wat beter zouden kennen.

De export naar Duitsland ligt op een lager niveau dan wenselijk, en dat komt dus niet alleen door de recessie, zo concludeert de Duits-Nederlandse Handelskamer. Vorige week hield ook VNO-NCW-directeur Bernhard Wientjes al een vlammend pleidooi voor meer interesse voor het belangrijke buurland. Hij noemde het een slechte zaak dat Duits het in ons onderwijs niet goed doet.

Ook de DNHK blijft hameren op een goede kennis van de Duitse taal en cultuur. Doordat deze kennis bij Nederlandse scholieren, studenten en vooral ook bij ondernemers ernstig te wensen overlaat, gaan jaarlijks miljarden euro's verloren, zo becijferde exportorganisatie Fenedex. Volgens een woordvoerder van de DNHK onderschatten Nederlanders het belang van etiquette en omgangsvormen in zakelijke relaties met Duitse partners.
 

Gepubliceerd op:
18-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.