marieke

Meer omzet halen door beter Duits spreken

Veel ondernemers in Nederland laten onnodig geld liggen doordat ze onvoldoende de Duitse taal beheersen. Volgens de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) zouden veel bedrijven goede zaken kunnen doen met de oosterburen als ze maar wat beter Duits zouden spreken en de omgangsvormen van de Duitsers wat beter zouden kennen.

De export naar Duitsland ligt op een lager niveau dan wenselijk, en dat komt dus niet alleen door de recessie, zo concludeert de Duits-Nederlandse Handelskamer. Vorige week hield ook VNO-NCW-directeur Bernhard Wientjes al een vlammend pleidooi voor meer interesse voor het belangrijke buurland. Hij noemde het een slechte zaak dat Duits het in ons onderwijs niet goed doet.

Ook de DNHK blijft hameren op een goede kennis van de Duitse taal en cultuur. Doordat deze kennis bij Nederlandse scholieren, studenten en vooral ook bij ondernemers ernstig te wensen overlaat, gaan jaarlijks miljarden euro's verloren, zo becijferde exportorganisatie Fenedex. Volgens een woordvoerder van de DNHK onderschatten Nederlanders het belang van etiquette en omgangsvormen in zakelijke relaties met Duitse partners.
 

Gepubliceerd op:
18-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga jij starten met exporteren? Dan is het goed om te weten dat je als ondernemer aan diverse nationale én internationale regels moet voldoen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij gezet.

Starten met exporteren: zo doe je dat
Starten met exporteren: zo doe je dat

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent? Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:


Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.