marieke

Nederland meest ondernemend van EU

Van alle landen in de Europese Unie blijken Nederlanders het meest ondernemend te zijn. Maar liefst 7,2 procent van de Nederlanders tussen de achttien en 64 jaar heeft een eigen bedrijf opgezet of is van plan om op korte termijn te gaan ondernemen.

Uit het recente onderzoek Global Entrepreneurship Monitor van onderzoeksbureau EIM blijkt dat Nederland vergeleken met andere EU-landen wat ondernemen betreft bovenaan staat.

Ondernemerscultuur

Met name de laatste jaren neemt het aantal startende ondernemers in Nederland sterk toe. In 2001 was nog 4,9 procent van de arbeidsgeschikte bevolking bezig met het opzetten van een onderneming. Volgens EIM heeft deze opvallende stijging onder meer te maken met de verbeterde ondernemerscultuur in Nederland. Daarnaast is er sprake van een soort sneeuwbaleffect. Bij een op de drie nieuwe ondernemers heeft een andere zelfstandige invloed op de keuze om een bedrijf op te richten.

Productinnovatie

Nederlandse ondernemers scoorden in dit onderzoek niet op alles beter dan hun buitenlandse collega's. Productinnovatie speelt voor starters uit ons land een minder belangrijke rol dan in het buitenland. Dit kan een slecht effect hebben op de internationale activiteiten en de groei van bedrijven.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.nl.

Gepubliceerd op:
29-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.