marieke

Nederland op een na beste land om zaken te doen

Volgens het engelstalige financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg is Nederland voor bedrijven het op een na beste land ter wereld om zaken te doen. Alleen Hong Kong, als toegangspoort naar China, scoort op dat gebied nog net iets beter.

Op de ranglijst van Bloomberg staat Nederland dus op de tweed plaats. Deze hoge score heeft ons land vooral te danken aan de vijf grote havens en goede logistieke verbindingen met de rest van Europa. Na Hong Kong en Nederland volgen onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Corruptie

De ranglijst is het resultaat van een recent onderzoek, waarbij Bloomberg wereldwijd honderdzestig markten met elkaar vergeleek. Hierbij speelden zes criteria een belangrijke rol, onder meer de mate van economische integratie, of er vaak sprake is van corruptie en wat de kosten zijn voor het starten van een onderneming. Hong Kong scoorde op deze gebieden het hoogst (49 procent), gevolgd door Nederland (48,3 procent). Volgens de lijst is Brazilië het slechtste land om zaken te doen, voorafgegaan door India en Rusland.

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
23-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.