marieke

Nederland scoort beter op innovatie in Europa

Nederland scoort beter op het gebied van innovatie in Europa. Op de jaarlijkse innovatieranglijst van de Europese Commissie is ons land dit jaar gestegen van plaats acht naar plaats zeven. Overigens behoort Nederland nog niet tot de top van Europa; op dat gebied gaan Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland ons nog voor.

Nederland wordt door de Europese Commissie dus nog altijd beschouwd als een 'volger' en niet als een echte 'leider'. Net als onder andere België, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk blijft ons land vooralsnog steken op een niveau dat 'dichtbij het EU-gemiddelde ligt'. De hogere score op de ranglijst heeft Nederland vooral te danken aan het onderzoekssysteem en het grote aantal patenten en wetenschappelijke publicaties.

Stagneren

Hoewel bijna alle EU-lidstaten zich tegenwoordig actiever bezighouden met innovatie, lijkt de vooruitgang toch wat stagneren. Europa slaagt er vooralsnog in ieder geval niet in qua innovatieve initiatieven het gat met de Verenigde Staten, Japan en Zuid Korea te dichten.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
09-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.