marieke

Nederlands MKB optimistisch over toekomst

Uit het driemaandelijkse International Business Report onder 11.000 ondernemers in 39 landen van adviesorganisatie Grant Thornton is gebleken dat het vertrouwen in de wereldwijde economie is teruggelopen. Politieke onrust, natuurgeweld en de economische perikelen in Zuid-Europa zouden hiermee te maken hebben. Het optimisme onder Nederlandse ondernemers bleef echter gelijk.

Het lag in de verwachting dat het ondernemersvertrouwen in landen als Griekenland en Spanje sterk zou kelderen, maar ook Groot-Brittannië zit in een dip. De sterkste economieën van dit moment, Duitsland en Frankrijk, blijken vrijwel ongevoelig voor de recente ontwikkelingen.

Doorvoerland

"Duitsland blijft onverminderd positief met een vertrouwenspercentage van 75 procent. En Frankrijk steeg maar liefst dertig procentpunten tot 49%. Als doorvoerland pikken we hier natuurlijk een graantje van mee", aldus Frank Ponsioen, business leader MKB van Grant Thornton.

Inflatie

De daling van het ondernemersvertrouwen beperkt zich niet tot de grenzen van Europa. In onder meer China, Rusland en Latijns-Amerika maken mensen zich ook grote zorgen. Ponsioen: "In Latijns-Amerika speelt vooral de angst voor stijgende inflatie een rol, die ligt in Brazilië en Argentinië op respectievelijk zes en tien procent. Met de krappe arbeidsmarkten aldaar is het bovendien moeilijk om lonen laag te houden. De stijgende inflatie kan tot een oververhitte economie leiden. Ter vergelijking: het inflatieniveau in Nederland ligt ruim onder de 2,5 procent."

Gepubliceerd op:
11-07-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.