Nederlands MKB ziet kansen in Indonesië
Het Nederlands midden- en kleinbedrijf (MKB) ziet kansen om succesvol te ondernemen in Indonesië. Consultantbedrijf IndoNed ontvangt de laatste maanden aanzienlijk meer aanvragen dan voorheen. Andere consultantbedrijven constateren ook een toename in interesse, maar stellen dat Indonesië grote concurrenten als China en India nog niet is voorbijgestreefd.
Dat blijkt uit een artikel van de Radio Nederland Wereldomroep. IndoNed, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in het Gelders Beuningen, heeft onder meer vestigingen in Jakarta en op Bali. De klanten van oprichter en eigenaar Tina Vermaes-Simbolon zijn Nederlanders en andere Europeanen die kansen zien in Indonesië. Het gaat vooral om sectoren als onroerend goed, export-import en ICT.
Advies
IndoNed geeft juridisch advies en helpt onder andere bij het verkrijgen van vergunningen, visa en licenties. Het bureau krijgt volgens Vermaes-Simbolon sinds een half jaar zeven tot acht aanvragen per maand van ondernemers. "Voorheen waren dat er zo’n twee tot drie per maand."
Aarzeling
Andere bureaus signaleren de trend wel, maar blijven net als hun cliënten wat voorzichtiger, zoals GMBS Business Support, een bedrijf dat zich voornamelijk richt op agrarische ondernemingen. Eigenaar Maarten Smit: "De partijen die ik ken willen wel de Indonesische markt op, maar aarzelen nog. De partijen die ik ken willen wel de Indonesische markt op, maar aarzelen nog."
Stabiele markt
Smit verwacht op termijn echter wel een toename in interesse. Hij legt uit dat Indonesië een stabielere markt is dan het op het eerste gezicht lijkt in de media. "De Indonesische consumentenmarkt van 240 miljoen inwoners is goed bereikbaar dankzij de immense populariteit van sociale media", aldus de consultant. "Er zijn kansen voor de energiesector, waar een groot tekort aan is, waterzuivering en recycling."
Zakelijke rekening nodig?
Open je rekening online of in de app al in 5 minuten