marieke

'Nederlandse en Zwitserse bedrijven minst corrupt'

Nederlandse en Zwitserse bedrijven die internationaal zakendoen maken zich ten opzichte van andere internationaal georiënteerde landen het minst vaak schuldig aan omkoping. Dat meldde de anticorruptie-organisatie Transparency International (TI) woensdag in de Bribe Payers Index 2011.

Nederland deelt de eerste plaats op de lijst met Zwitserland. Op een schaal van 1 tot 10 scoren beide landen een 8,8. Dat houdt in dat bedrijven vrijwel nooit overheidsfunctionarissen omkopen om succesvol zaken te kunnen doen. Voor dit onderzoek zijn in dertig landen in totaal 3016 zakenmensen geïnterviewd.

Zorgelijk

Na Nederland en Zwitserland behaalden ook België (8,7) en Duitsland en Japan (8,6) een hoge score. Rusland (6,1), China (6,5) en Mexico (7,0) kwamen minder goed uit de bus. Transparency International stelt op haar website dat het 'buitengewoon zorgelijk' is dat invloedrijke landen als Rusland en China zo slecht uit dit onderzoek komen.

Investeringen

Deze twee politieke en economische grootmachten laten zich steeds meer gelden in internationaal opzicht, met name dankzij de enorme reserves aan olie en gas (Rusland) en door grootschalige investeringen in infrastructuur en in mijnbouw in Afrikaanse landen (China).

Lees hier het hele artikel op RTLnieuws.nl.

Gepubliceerd op:
03-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.