marieke

'Nederlandse fruittelers onder druk'

De Nederlandse export van groente en fruit staat onder druk. De exportmarkt ondervindt last van goedkope concurrentie uit landen als Marokko en Spanje. Daarnaast drukt de voorkeur voor lokale producten op de export van groente- en fruittelers. Dat stelde Philip Smits, directeur van The Greenery, in het Financieele Dagblad.

Smits is van mening dat Nederlandse telers er met hun producten steeds minder vaak in slagen zich voldoende te onderscheiden van concurrenten uit goedkopere productielanden. Om hun producten in het buitenland weer makkelijker kwijt te kunnen, zal hard aan de kwaliteit moeten worden gewerkt.

Lokaal

De branche merkt daarnaast dat consumenten in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk vaker de voorkeur geven aan lokale producten. Volgens Smits is dit probleem op te lossen door de productie te verhuizen naar het land van verkoop. Dit hebben twee slatelers van zijn bedrijf inmiddels gedaan. Deze The Greenery-telers hebben zich gevestigd in Frankrijk.

Innovatieve producten

Smits heeft goede hoop dat de meer innovatieve producten wel een toekomst hebben in het buitenland. De Tommie Tomaat wordt bijvoorbeeld momenteel erg goed verkocht in Japen en Mexico. Desalniettemin verwacht de The Greenery-directeur dat veel telers het de komende tijd nog best lastig zullen hebben. "Er zal een shake-out plaats vinden", aldus Smits.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
21-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.