marieke

Nederlandse ondernemer helpt Spaanse technici aan werk

Een Nederlandse ondernemer in Madrid profiteert van de enorme werkeloosheid in Spanje door Spaanse technici in Nederland aan een baan te helpen. In ons land is de vraag naar zowel laag- als hoogopgeleide technici namelijk vrij groot. Ondernemer Henk van Soest vervult met succes de vacatures van Nederlandse ondernemingen met Spaans personeel.

Van Soest woont al jaren in Spanje en heeft daar een uitgebreid netwerk opgebouwd bij regionale overheden, private organisaties, beroepsverenigingen en opleidingsinstituten. In Nederland probeert hij "beweging te creëren" door bij werkgevers de mogelijkheid te introduceren om Spaans personeel aan te trekken. De aanvragen van Nederlandse bedrijven ontvangt hij via Mediato, het uitzendbureau van zijn schoonzoon, en Otto, een bureau waardoor eerder veel Oost-Europese werknemers voor werk terecht konden in Nederland.

Gericht zoeken

Van Soest heeft inmiddels al een Nederlandse baan gevonden voor zo'n vijftig Spaanse technische professionals. Het is voor hem standaard dat bij aanvragen wordt gekeken naar de specifieke verzoeken van de klant. "Ik wil gericht zoeken en niet leuren met cv's", aldus Van Soest op NUzakelijk.nl. "Ik doe hier de voorselectie en leg kandidaten voor aan Nederlandse partij."

Nieuwe cultuur

Nederlandse ondernemingen moeten nog wel een beetje aan het idee wennen. Van Soest: "Eerst kwamen de Oost-Europeanen, met de Spanjaarden is er weer nieuwe taal en cultuur. Maar ik probeer ze de ogen te openen. Bedrijven komen hier naartoe met het idee dat het niet zal veel wezen. Maar ze zijn nog nooit teleurgesteld naar huis gegaan."

Lees het oorspronkelijke artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
13-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.