marieke

Nederlandse ondernemers blijven pessimistisch

Nederlandse ondernemers blijven vooralsnog een pessimistisch beeld houden over de economie. Na de Grieken en de Spanjaarden hebben Nederlanders wereldwijd op dat gebied het minst vertrouwen in de toekomst, zo bleek eind vorige week uit de

a target="_blank" href="http://www.gt.nl/files/IBR2012_-_Q2_infogrpahic.JPG">optimisme/pessimismebalans van onderzoeksbureau Grant Thornton.

Op de meest recente optimisme/pessimismebalans, waarvoor de ondernemers in veertig landen zijn ondervraagd, scoorde Nederland een matige -46 procent. Het vertrouwen van ondernemers is nog lager dan vorig jaar, dat toen bleef steken op -36 procent. Het gemiddelde economische vertrouwen in de EU-landen ligt een stukje hoger (-17 procent), maar komt ook niet boven de nul uit. Niet-Europese landen deden het beter. Zo voerde Peru met +96 procent de lijst aan en volgden Chili en de Filippijnen met +90 procent beiden op de tweede plaats.

Export

Volgens Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton, is het toenemende pessimisme onder Nederlandse ondernemers zorgelijk te noemen, al wil hij vooralsnog de moed erin houden: "Het aantal middel- en langetermijninvesteringen neemt toe en voor een exportgeoriënteerd land als Nederland creëert dat op termijn weer mogelijkheden."

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
23-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.