marieke

Ondernemers achter reddingsplan Griekenland

Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers vindt dat de Europese lidstaten Griekenland financieel moet ondersteunen. Ze vrezen dat het land zonder die steun failliet gaat. Dit blijkt uit onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Ruim 62 procent van de ondernemers geeft in dit onderzoek aan dat de Europese lidstaten Griekenland moeten helpen; ruim 52 procent is er van overtuigd dat Griekenland zonder deze steun daadwerkelijk failliet gaat. Over de Nederlandse bijdrage van circa 5 miljard euro zijn de meningen verdeeld. Bijna één op de drie (28 procent) vindt dit bedrag te hoog, 37 procent vindt het ongeveer goed, 18 procent wil helemaal geen steun geven en 15 procent zegt het niet te weten.

Weinig zorgen
Ruim 48 procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat Griekenland niet in staat zal zijn de benodigde bezuinigingen als voorwaarde voor het reddingsplan van de eurolanden en het IMF door te voeren. Slechts 35 procent meent dat het land daar wel toe in staat is. De ondernemers in Nederland maken zich overigens weinig zorgen over de problemen in Griekenland. Zo'n 62 procent denkt weinig last te ondervinden van de Griekse schuldencrisis.

Euro
In het KvK onderzoek geven de ondernemers ook aan weinig behoefte te hebben aan een terugkeer naar de gulden, zoals sommige politici hebben geopperd. Eventuele besmetting van de Nederlandse economie door de financiële problemen van andere eurolanden zou op die manier kunnen worden voorkomen. Toch wil ruim 68 procent van de ondernemers de euro behouden

Gepubliceerd op:
10-05-2010

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.