marieke

Regelgeving export

Als u gaat exporteren, krijgt u in veel gevallen te maken met invoervergunningen, contigenten en (pre-shipment) inspectie. Daarnaast gelden er in de landen waarheen u exporteert vaak invoerrechten, accijnzen en andere (belasting)heffingen. Ieder land kent zo zijn eigen regels, tarieven en verplichtingen

Het is dus van belang om u vantevoren goed op de hoogte te stellen van deze regelgeving, ook als u met uw afnemer(s) al afspraken hebt gemaakt over afhandeling van deze zaken. Een goede voorbereiding biedt u niet alleen inzicht in de zaken waarmee u te maken krijgt, het geeft u ook een indruk van de extra kosten die bij de zending(en) komen kijken. U kunt op basis hiervan inschatten of uw exportofferte voor uw afnemer concurrerend is.

Economische Zaken geeft op haar website inzicht in de regels per land.

Gepubliceerd op:
29-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.