marieke

Regels en subsidies

Als u een onderneming wilt vestigen in het buitenland, moet u met een groot aantal regels en belastingen rekening houden. Maar er zijn ook subsidies waar u van kunt profiteren. In bepaalde gevallen dient u bij het vestigen van uw onderneming in het buitenland de rechtsgeldigheid van uw Nederlandse diploma te kunnen aantonen. Als u een buitenlandse joint venture hebt, komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Fonds Opkomende Markten.

  • Op het gebied van regelgeving is het bijvoorbeeld goed om te weten hoe de regels zijn bij internationale aanbestedingen. Op de overheidssite Antwoord voor Bedrijven leest u hier meer over.
  • Ook beroepserkenning kan per land verschillen. Beschermde beroepen zijn beroepen die u pas mag uitoefenen als u daarvoor een diploma hebt behaald. Als u in een EU-land, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland of Zwitserland een beschermd beroep wilt uitoefenen, moet uw diploma daar geldig zijn. Het Nationaal Contactpunt geeft u informatie over de geldigheid van uw diploma.
  • De Dienstenwet is in het leven geroepen om het dienstverleners makkelijker te maken om zich in een lidstaat van de Europese Unie te vestigen en in andere landen diensten te verrichten. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben een elektronisch loket (een Dienstenloket) voor dienstverlenende ondernemers. Op de website van de Europese Commissie vindt u meer informatie over de Dienstenwet. Op Overheid.nl vindt u de complete wet.
  • De Dienstenwet geldt voor bijna alle dienstverlenende ondernemers in de EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Een aantal branches valt er niet onder. Dat zijn: financiële diensten, elektronische communicatiediensten, vervoer, uitzendbedrijven, audiovisuele diensten, gokactiviteiten, particuliere beveiligingsdiensten, notarissen, gezondheidszorg, sociale diensten (sociale huisvesting), diensten van algemeen belang, activiteiten op het gebied van belasting, arbeidsrecht en grensoverschrijdende detachering van arbeidskrachten.
Gepubliceerd op:
29-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.