marieke

Relatief weinig starters in Nederland

In vergelijking met andere landen binnen de EU telde Nederland in de afgelopen jaren opmerkelijk weinig startende bedrijven. De financiële crisis leidde volgens onderzoek van de Kauffman Foundation en de Wereldbank in de afgelopen jaren wereldwijd sowieso tot minder startups. In welvarende landen bleek de daling het grootst.

Doordat ons land, in verhouding tot andere EU-landen, het kleinste aantal startende bedrijven telde, verloopt nu het herstel van economische groei trager dan noodzakelijk. De Kauffman Foundation en de Wereldbank onderzochten in 95 landen wat het effect van de financiële crisis is op het ondernemersklimaat en het aantal startende bedrijven en kwamen tot deze opmerkelijke conclusies.

Groot-Brittanië, Estland en Bulgarije laten opmerkelijk veel startups zien. In Polen, Oostenrijk en Griekenland zijn daarentegen de minste starters gezien. Nederland neemt de twintigste plek in van 27 EU-landen. Economische groei ontstaat volgens de onderzoekers door ondernemers te voorzien van een stabiele wet- en regelgeving. Daarnaast zijn flexibele arbeidsvoorwaarden en lage belastingen dé elementen om een land naar een economisch hoger niveau te tillen.

Gepubliceerd op:
22-10-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.