marieke

Starten over de grens: wat zijn de haken en ogen?

Veel Nederlanders dromen van een bedrijf in het buitenland. Of het nu een hotel is, een adviesbureau of een productiebedrijf, er zijn veel dingen waar u rekening mee dient te houden. Extra regels en belastingen, in plaats van of nog bovenop de regels waar u in Nederland mee te maken krijgt. Er zijn ook speciale subsidies waar u van kunt profiteren.

In bepaalde gevallen dient u, bij het vestigen van uw onderneming in het buitenland, de rechtsgeldigheid van uw Nederlandse diploma te kunnen aantonen. Als u een buitenlandse joint venture hebt, komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie van het Fonds Opkomende Markten.

Opkomende markten
Als uw bedrijf een dochteronderneming of joint-venture heeft in een opkomende markt, dan kunt u voor uw lokale onderneming financiering krijgen van FMO (Finance for Development). U kunt financiering krijgen in de vorm van een lening, garantie, achtergestelde lening of participatie. De financiering bedraagt maximaal € 10 miljoen. In de praktijk blijkt een financiering lager dan € 300.000, gezien de handelingskosten, moeilijk realiseerbaar.

Aanbestedingen
Op het gebied van regelgeving is het bijvoorbeeld goed om te weten hoe de regels zijn bij internationale aanbestedingen. Op de overheidssite Antwoord voor Bedrijven leest u meer, ook over andere aspecten van het internationale zakendoen.

Beroepserkenning
Ook beroepserkenning kan per land verschillen. Beschermde beroepen zijn beroepen die u pas mag uitoefenen als u daarvoor een speciaal diploma hebt behaald. Als u in een EU-land, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland of Zwitserland een beschermd beroep wilt uitoefenen, moet uw diploma daar geldig zijn. Het Nationaal Contactpunt geeft u informatie over de geldigheid van uw diploma.

Dienstenwet
De Dienstenwet is in het leven geroepen om het dienstverleners makkelijker te maken om zich in een lidstaat van de Europese Unie te vestigen en in andere landen diensten te verrichten. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben een elektronisch loket (een Dienstenloket) voor dienstverlenende ondernemers. Op de website van de Europese Commissie vindt u meer informatie over de Dienstenwet. Let op, want de wet geldt niet voor alle diensten.

Overheid
In het programma Government to Government (G2G) werkt de Nederlandse overheid samen met overheidsorganisaties uit nieuwe lidstaten van de EU, kandidaat lidstaten en buurlanden van de EU. Doel van de samenwerking is een beter functionerende overheid in die landen. Het G2G-programma biedt u als ondernemer kansen in het buitenland. Ook kunt u zelf een bijdrage leveren aan het slagen van het G2G-programma.

Ontwikkelingslanden
Nederlandse ondernemingen die willen investeren in ontwikkelingslanden, kunnen in aanmerking komen voor financieringsondersteuning door de International Finance Corporation (IFC). De IFC kan een rol spelen als medefinancier en bij het aantrekken van externe financiers. Het project moet wel plaatsvinden in een ontwikkelingsland dat lid is van het IFC. Daarnaast moet het gaan om een investering in de private sector. Het project moet als levensvatbaar worden beoordeeld, dient een bijdrage te ooleveren aan de lokale economie en daarnaast ook milieuvriendelijk en sociaal te zijn.

Private sector
Bedrijven kunnen ook subsidie aanvragen voor investeringen in de private sector van ontwikkelingslanden. Dit kan volgens het Private Sector Investeringsprogramma (PSI). Tijdens het PSI-project werkt uw bedrijf samen met een lokale onderneming in één van de ontwikkelingslanden waarvoor PSI is opengesteld. U kunt investeren in hardware zoals machines, of in technische assistentie zoals training en projectmanagement.

Gepubliceerd op:
23-03-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.