marieke

Toezicht importeurs groente en fruit wordt strenger

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is van plan om het toezicht op importeurs van exotische groenten en fruit aan te scherpen. Eerdere steekproeven in 2010 en 2011 wezen uit dat vooral bij producten die van buiten de EU worden geïmporteerd de norm voor bestrijdingsmiddelen wel eens wordt overschreden.

In die periode zijn in totaal circa achtduizend monsters onderzocht. In 42 gevallen van deze monsters werd de norm overschreden. Dat lijkt niet veel, maar gezondheidsrisico's zijn hierdoor niet uit te sluiten. Waar mogelijk zijn deze partijen uit de handel gehaald of is de import geblokkeerd, zo maakte de NWA vorige week bekend.

Exotische vruchten

De problemen doen zich volgens de NWA vooral voor bij bij exotische producten, waaronder tropische vruchten en kruiden uit landen als Suriname, Vietnam en Thailand. Een overschrijding van de wettelijke norm voor bestrijdingsmiddelen betekent overigens niet dat er bij consumptie altijd direct gevaar is voor de gezondheid. Het gaat de NWA er dan ook vooral om dat deze norm ervoor zorgt dat telers niet meer middelen gebruiken dan nodig.

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
21-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.