Uitbesteding naar lagelonenlanden niet altijd slim

Veel bedrijven zien het als dé oplossing voor het probleem van hoge personeelskosten, maar het uitbesteden van werk naar lagelonenlanden pakt lang niet altijd goed uit. Door een slechte voorbereiding van een bedrijf zelf loopt de bedrijfsvoering in het nieuwe land vaak spaak.

Dat meldt De Volkskrant op basis van een rondgang langs een aantal deskundigen op het gebied van 'offshoring'. De Volkskrant deed het onderzoek naar aanleiding van uitspraken van de nieuwe KPN-topman Eelco Blok, die vorige week verklaarde dat er 5.000 werknemers bij KPN wegmoeten omdat hun banen worden verplaatst naar India.

Consultant Paul Tjia zegt in de Volkskrant dat veel bedrijven denken dat het verplaatsen van activiteiten naar een land waar arbeid veel goedkoper is, een snelle kostenbesparing oplevert. "Zo simpel is het niet", aldus Tjia.

Ook Henk Volberda, hoogleraar strategisch management bij de Rotterdam School of Management, heeft zo zijn bedenkingen. Hij ziet dat 85 procent van de bedrijven die hun activiteiten verplaatsten, niet tevreden is over de resultaten. Onder andere extra logistieke kosten, cultuurproblemen en taalproblemen worden genoemd als obstakels.

 

Gepubliceerd op:
26-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.