marieke

Verhagen: 'Verantwoord ondernemen, ook over de grens'

Bedrijven moeten ook bij ondernemen in het buitenland hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, zoals het respecteren van mensenrechten en lokale milieuregels. Dat stelde minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag op een conferentie van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie in Den Haag.

Volgens de minister moeten door bedrijven de internationale regels altijd in acht worden genomen, zelfs als zij in een land zaken doen waar geen westerse normen gelden of worden nageleefd. De eerder dit jaar opgestelde richtlijnen door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zouden hierbij kunnen helpen, omdat internationaal georiënteerde ondernemingen zo verantwoordelijk zijn voor de hele keten, dus ook de manier waarop hun toeleveranciers te werk gaan.

Invloed

"De nieuwe OESO-richtlijnen zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen ongelijkheid", aldus Verhagen. "Daarom hanteert het kabinet ze ook als voorwaarde voor regelingen voor het stimuleren van economische groei in ontwikkelingslanden. Ambassades ontvangen bijvoorbeeld extra geld om mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. In een globaliserende wereld hebben bedrijven minstens evenveel invloed als overheden."

Gepubliceerd op:
13-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.