Wat je moet weten vóór je importeert van buiten de EU

4 min  leestijd
4.559
Image
Importeren van buiten de EU doe je zo

Op een dag ontdek je in China of een ander land buiten de EU een geweldig product voor jouw webshop. Voordat je enthousiast een bestelling plaatst, is het verstandig om alle risico’s op een rij te zetten: er zijn immers verschillen tussen zakendoen met een land binnen of buiten de EU. Verzekeraar Interpolis legt uit wat de risico's zijn en hoe je een goed contract opstelt.

Productaansprakelijkheid

Een producent is aansprakelijk voor eventuele schade door een gebrekkig product; een product dat niet de veiligheid biedt die de klant ervan mag verwachten. Importeer jij producten vanuit een land buiten de EU? Dan ziet de wet jou als producent. Dat betekent dat jij dus eindverantwoordelijk en productaansprakelijk bent.

Bij de import binnen de EU word je niet gezien als producent. Dat ontslaat je niet van jouw verantwoordelijkheden naar de klant, maar bij een aansprakelijkheidsclaim kun je wel makkelijker terugvallen op de echte producent. Het is belangrijk dat je je dit verschil in aansprakelijkheid realiseert voordat je start met importeren

Wettelijke eisen

Omdat jij eindverantwoordelijk bent, is het extra belangrijk goed te onderzoeken of het product dat je importeert aan alle wettelijke eisen voldoet. Anders mag je het product namelijk niet op de markt brengen.

Doe je dat toch? Dan zal de controlerende instantie jou opdragen om het product aan te passen of van de markt te halen. Je krijgt een boete en kunt zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. 

Met goede contracten voorkom je discussies

Vaak vragen leveranciers buiten de EU om een vooruitbetaling. Een behoorlijk risico op zo’n afstand. Discussies over betaling, kwaliteit, levering en aansprakelijkheid kosten tijd, geld en energie. Deze zaken leiden bovendien af van waar het eigenlijk om draait: het uitbouwen van je bedrijf. Met de volgende tips voorkom je dit.

Internationaal zakendoen

Starten in het buitenland

Word jij straks ook over de grens succesvol met jouw product of dienst? De Rabobank helpt je hiermee via haar International Desks graag op weg. 

Bekijk de mogelijkheden 

Tip #1: maak duidelijke afspraken met je leverancier

Zet duidelijke afspraken op papier over:

  • Levering
  • Betaling
  • Kwaliteit
  • Aansprakelijkheid
  • Eigendomsoverdracht
  • Transport
  • Kosten
  • Beëindiging van het contract

Bepaal in goed overleg welk recht van toepassing is op het contract: dat van jouw land of van de leverancier? Komen jullie hier samen niet uit? Dan kun je altijd terugvallen op internationale wetgeving, zoals het Weens Koopverdrag voor goederen.

Tip #2: maak gebruik van standaardcontracten

Kijk eens bij ICC Nederland. Deze International Chamber of Commerce heeft Engelstalige standaardcontracten voor internationaal zakendoen opgesteld.

Tip #3: schakel een jurist of advocaat in 

Stem het contract samen met een juridisch adviseur af op jouw situatie, zodat je achteraf niet snel voor verrassingen komt te staan. 

Tip #4: laat je contract en inkoopvoorwaarden vertalen

Laat eventuele taalbarrières of cultuurverschillen geen roet in het eten gooien. Wees duidelijk over de afspraken die je onderling maakt en vraag door wat de ander bedoelt. Met een vertaling zorg je ervoor dat jullie allebei precies weten wat je rechten en plichten zijn.

Tip #5: verwerk inkoopvoorwaarden in het contract

Overhandig de inkoopvoorwaarden aan je leverancier voordat je het contract ondertekent. Laat je voorwaarden ook juridisch toetsen, bijvoorbeeld met de Interpolis Algemene VoorwaardenCheck.

Tip #6: zorg voor boetebepalingen in het contract 

Zorg dat je een financiële compensatie krijgt wanneer producten onverhoopt later dan afgesproken bij jou worden afgeleverd.

Tip #7: neem de tijd

Het is belangrijk dat je elkaar zakelijk goed leert kennen voor je een complete container laat verschepen. Plaats eerst wat kleine bestellingen en kijk even aan hoe de leverancier zijn afspraken nakomt. Koop ook nooit meer dan je kwijt kunt in jouw magazijn

Tip #8: ga langs bij de leverancier

Zo zie je met eigen ogen hoe het op de productielocatie eraan toegaat met de arbeidsomstandigheden en het milieu. Nog beter: plan een verrassingsbezoek in om een eerlijker beeld te krijgen van de omstandigheden.

Kun je de leverancier niet zelf bezoeken? Vraag dan rapporten en reviews op om de kwaliteit te toetsen. En vraag collega-ondernemers naar hun ervaringen.

Alternatief: werk samen met een lokale agent

De KvK of het lokale kantoor van je bank kan helpen bij jouw zoektocht naar een betrouwbare agent. Een agent is gespecialiseerd in het bemiddelen bij het maken van afspraken en kan vóór verzending de kwaliteit van de producten controleren. Je overbrugt hiermee de taalbarrière en beperkt de risico’s. 

Of koop in bij een Europese importeur

Vind je de risico's te groot? Onderzoek dan of het product ook via een importeur verkrijgbaar is in Europa.

Als je importeert vanuit een land binnen de EU, vermijd je het productaansprakelijkheidsrisico. De wet beschouwt jou dan immers niet als producent.

Conclusie: er komt veel kijken bij de import van buiten de EU. Zorg in ieder geval voor waterdichte contracten en importeer producten die aan de Europese wetgeving voldoen. Veel succes en goede zaken!

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Ook interessant voor jou

De 8 gouden regels van importeren
Starten met exporteren doe je zo
6 Europese subsidies en regelingen voor ondernemers
Conflict met een leverancier: zo los je het op
Octrooi of patent aanvragen: zo zit dat
Buitenlandse opdrachten en de btw verleggen

Meer over juridisch

Meer over juridisch

Andere thema's

Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten