marieke

Winkeliers willen 'marktverdeling' stoppen

Aan de oneerlijke 'marktverdeling' door fabrikanten binnen de EU moet zo snel mogelijk een einde komen. Detailhandel Nederland roept de Europese Commissie op om diepgaand onderzoek naar deze marktverdeling te doen. Nationale verkooporganisaties van fabrikanten blijken vaak te weigeren om producten te verkopen aan winkels in een andere lidstaat. Nederlandse winkels kunnen hierdoor bij de inkoop niet profiteren van prijsverschillen tussen Europese lidstaten.

Volgens Patricia Hoogstraaten, bestuurslid van Detailhandel Nederland, is het duidelijk dat de Europese interne markt hier niet werkt. Ze reageert met deze stellingname op het maandag door de Europese Commissie gepubliceerde onderzoeksrapport 'Naar efficiëntere en eerlijker detailhandelsdiensten in de Europese markt in 2020'. Daarin analyseert de Commissie de werking van de detailhandelsmarkten en doet ze aanbevelingen voor verbeteringen.

Detailhandel Nederland wijst erop dat fabrikanten parallelimporten tegenwerken, waardoor er dikwijls grote prijsverschillen bestaan tussen de lidstaten. Uit onderzoek door de Europese Commissie blijkt dat de prijzen van levensmiddelen en niet-alcoholische dranken in België gemiddeld 28,4 procent hoger liggen dan in Nederland.

 

Gepubliceerd op:
07-07-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Het Italiaanse Moleskine is een bedrijf met een rijke geschiedenis. De onderneming zelf bestaat pas sinds 1997, maar de stijlvolle opschijf- en schetsboekjes hebben in no time een trouwe schare fans weten te verwerven.

De start van Moleskine thumb
De start van Moleskine

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.