marieke

Zakendoen met Duitsland

Duitsland is veruit onze belangrijkste handelspartner. In 2011 importeerde Duitsland voor 82,1 miljard euro goederen vanuit Nederland. Met bijna 82 miljoen inwoners en zijn centrale ligging in Europa vormt onze buurman een interessante markt. De verleiding om ‘even’ de grens over te gaan is groot. Maar let op: zakendoen met de Duitsers kent de nodige vele valkuilen.

Spreek de taal

Omdat het Duits veel op het Nederlands lijkt, denken wij al snel dat we ons makkelijk verstaanbaar kunnen maken. Vergeet het maar. Klassieke fouten als: 'Wir bellen’ (dat ‘wij blaffen’ betekent), Die Bahn (nee, niet de baan, maar het spoor) of ‘doof’ (‘stom’) zijn zo gemaakt en komen de goede relaties niet ten goede.

Jongere generaties spreken steeds weliswaar beter Engels, maar ook zij gebruiken vele Duitse woorden waar wij Engelse gewend zijn. Bereid u dus zorgvuldig voor.

Duitsland is groot!

Duitsland heeft zestien deelrepublieken met ieder hun eigen wet- en regelgeving. Begin daarom rustig aan en kies voor één regio. Zodra u uw werkzaamheden uitbreidt naar andere deelstaten, moet u weer opnieuw beginnen.

Zakelijke omgangsvormen

De Duitse bureaucratie en hiërarchie zijn spreekwoordelijk. Onderhandelingen over contracten duren vaak veel langer dan bij ons. Alles moet tot in detail worden vastgelegd.

Bovendien kennen Duitse bedrijven duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden. U zit niet meteen bij de directeur aan tafel, maar spreekt eerst alle details door met medewerkers, daarna nog een keer met hun chef, enzovoort. Nederlanders ergeren zich daar vaak aan, maar wees u ervan bewust hoe Duitsers naar ons kijken. Ze vinden Nederlanders vaak te ‘locker’ (te informeel) en, erger, onvoldoende onvoorbereid. Ook 'Pünktlichkeit' is essentieel; wees op tijd en kom al uw afspraken na.

Gutentag

Spreek uw zakenpartner nooit met ‘je’ aan. Zeker in het begin is het 'Sie' en ‘Herr’ of ‘Frau’. Als uw gesprekspartner een titel heeft, dan moet u die ook gebruiken: ‘Gutentag Herr Doktor von Sachsen’ is niet overdreven, maar gewoon beleefd.

Hoe kom je binnen?

Gewoon bellen voor een kennismakingsgesprek is geen goed idee. Zaken doen Duitsers met mensen die ze kennen of die collega’s aanbevelen. Een goede manier om die contacten te leggen is het bezoeken van beurzen. Op de site van de Duits/Nederlandse Handelskamerwww.dnhk.org/nl/beurzen/ vindt u een overzicht van alle vakbeurzen. Het Agentschap NL organiseert regelmatig collectieve beursbezoeken vanuit Nederland. 

Waar maakt u de meeste kans?

Het Agentschap NL wijst ieder jaar sectoren aan die voor Nederlandse ondernemers interessant kunnen zijn. Dit jaar zijn dat innovatie en R&D, duurzame energie, ICT, milieutechnologie en medische technologie. 

Lees hier meer over zakendoen met Duitsland.

Gepubliceerd op:
31-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Met Europese subsidies kun je financiële ondersteuning krijgen voor je onderzoek of technologische innovaties. In bepaalde sectoren kan het lonend zijn om met je bedrijf of kennisinstelling verder te kijken dan de Nederlandse grens. Deze 6 subsidies zijn wellicht interessant voor jouw organisatie of project. 

Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Bij het importeren van producten komt vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo krijg je als importeur of handelsagent onder meer te maken met verschillende regels van de overheid. Lees er meer over in deze checklist.

Gouden regels van importeren
Gouden regels van importeren

Internationaal

Overweeg jij om niet alleen in het binnenland, maar ook in het buitenland zaken te doen? Bijvoorbeeld door Nederlandse goederen te exporteren of omdat je voor jezelf gaat beginnen als handelsagent?

Weet dan dat je te maken krijgt met belangrijke (overheids)regels en andere verplichtingen. Bij internationaal ondernemen heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weten wat je bijvoorbeeld in Duitsland of China wel of niet moet zeggen? Lees de tips in het artikel De do's en dont's van internationaal zakendoen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.