Zakendoen met Duitsland

3 min  leestijd
1.093
Auteur: Marieke Leijnen

Duitsland is veruit onze belangrijkste handelspartner. In 2011 importeerde Duitsland voor 82,1 miljard euro goederen vanuit Nederland. Met bijna 82 miljoen inwoners en zijn centrale ligging in Europa vormt onze buurman een interessante markt. De verleiding om ‘even’ de grens over te gaan is groot. Maar let op: zakendoen met de Duitsers kent de nodige vele valkuilen.

Spreek de taal

Omdat het Duits veel op het Nederlands lijkt, denken wij al snel dat we ons makkelijk verstaanbaar kunnen maken. Vergeet het maar. Klassieke fouten als: 'Wir bellen’ (dat ‘wij blaffen’ betekent), Die Bahn (nee, niet de baan, maar het spoor) of ‘doof’ (‘stom’) zijn zo gemaakt en komen de goede relaties niet ten goede.

Jongere generaties spreken steeds weliswaar beter Engels, maar ook zij gebruiken vele Duitse woorden waar wij Engelse gewend zijn. Bereid u dus zorgvuldig voor.

Duitsland is groot!

Duitsland heeft zestien deelrepublieken met ieder hun eigen wet- en regelgeving. Begin daarom rustig aan en kies voor één regio. Zodra u uw werkzaamheden uitbreidt naar andere deelstaten, moet u weer opnieuw beginnen.

Zakelijke omgangsvormen

De Duitse bureaucratie en hiërarchie zijn spreekwoordelijk. Onderhandelingen over contracten duren vaak veel langer dan bij ons. Alles moet tot in detail worden vastgelegd.

Bovendien kennen Duitse bedrijven duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden. U zit niet meteen bij de directeur aan tafel, maar spreekt eerst alle details door met medewerkers, daarna nog een keer met hun chef, enzovoort. Nederlanders ergeren zich daar vaak aan, maar wees u ervan bewust hoe Duitsers naar ons kijken. Ze vinden Nederlanders vaak te ‘locker’ (te informeel) en, erger, onvoldoende onvoorbereid. Ook 'Pünktlichkeit' is essentieel; wees op tijd en kom al uw afspraken na.

Gutentag

Spreek uw zakenpartner nooit met ‘je’ aan. Zeker in het begin is het 'Sie' en ‘Herr’ of ‘Frau’. Als uw gesprekspartner een titel heeft, dan moet u die ook gebruiken: ‘Gutentag Herr Doktor von Sachsen’ is niet overdreven, maar gewoon beleefd.

Hoe kom je binnen?

Gewoon bellen voor een kennismakingsgesprek is geen goed idee. Zaken doen Duitsers met mensen die ze kennen of die collega’s aanbevelen. Een goede manier om die contacten te leggen is het bezoeken van beurzen. Op de site van de Duits/Nederlandse Handelskamerwww.dnhk.org/nl/beurzen/ vindt u een overzicht van alle vakbeurzen. Het Agentschap NL organiseert regelmatig collectieve beursbezoeken vanuit Nederland. 

Waar maakt u de meeste kans?

Het Agentschap NL wijst ieder jaar sectoren aan die voor Nederlandse ondernemers interessant kunnen zijn. Dit jaar zijn dat innovatie en R&D, duurzame energie, ICT, milieutechnologie en medische technologie. 

Lees hier meer over zakendoen met Duitsland.

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten